06–21227003 info@jolibebe.nl

Hoe om te gaan met Sinterklaas.

Kinderen worden niet geboren met een angst voor Sinterklaas en Piet. Nee wij als volwassenen maken het spannend voor ze met als resultaat, vaak een huilend en een aan jou, vastklemmend kind.

Door te spelen met onze stem maken we ons kind onbewust onzeker.

“Ooh wat gaan we zo doen? We gaan naar Sinterklaas en Piet”, met je stem een aantal octaven lager (spanning op bouwen) of juist hoger (enthousiasme) dan normaal. Een baby of klein kind heeft geen idee hoe of wat, maar door de intonatie van onze stem weten ze dat er iets staat te gebeuren. Ze worden alerter en zijn op hun hoede. Want wij kunnen wel weten wat er gaat gebeuren, zij weten dat niet. Tenslotte is het maar 1x in het jaar Sinterklaas en pas op latere leeftijd weten ze dat het ook leuk kan zijn (lekkers en cadeautjes).

Is een kindje introvert, dan kunnen ze zich juist rond deze periode nog meer terugtrekken. Het maakt ze onzeker, angstiger en aanhankelijker. Doordat jij dit gevoel bij je kindje weg wilt nemen en in een beschermmodus overgaat, zal hij/ zij het gevoel krijgen jouw nodig te hebben en versterk je dit gevoel wat ze hebben alleen maar.

Extraverte kindjes daarentegen kunnen er wellicht ogenschijnlijk beter tegen. Door hun nieuwsgierigheid zullen ze gemakkelijk Sinterklaas en Piet accepteren. Echter door jouw enthousiasme zullen ze actiever worden. Wat vaak doorslaat op hyperactief. 

Hoe meer aandacht je dus aan het gebeuren geeft, des te onrustiger ze worden, slechter of onrustiger ze slapen. Dit heeft niet alleen invloed op hen, het heeft ook invloed op jouw gemoedsrust. Niet voor niets zeggen de meeste ouders, we zijn blij dat het weer achter de rug is!

Ga je naar Sinterklaas op bv werk of komt Sinterklaas bij je thuis, zorg dan dat het voor je kindje een “normaal” bezoek wordt. Laat hem/ haar aan de situatie en aan de “vreemden” wennen in hun eigen tempo. Vertel wie het zijn en wat er gaat gebeuren en hou vooral je stem onder controle. Hoe meer emotie je in je stem stopt, des te groter de kans op een averechtse reactie en tenslotte wil je dat het feestje een succes wordt en niet in een fiasco eindigt.

Het is belangrijk om de angst van je kind te erkennen en serieus te nemen.  Je kan opmerken: ‘Ik zie dat je bang bent, je mag altijd mijn hand vasthouden.’ Dwing een kind niet om bijvoorbeeld bij de Sint op schoot te gaan. Je kunt ook op een later moment vragen wát je kind zo eng of spannend vindt. Daardoor leert een kind meteen over zijn/ haar emoties te praten. Tegelijkertijd moet je het niet groter maken dan het is. Reageer dus niet met: ‘Kom maar hier, schatje, ik bescherm je wel.’ Dan leert het kind juist dat het gespannen gevoel terecht is en wil hij of zij het alleen maar meer vermijden. Je kunt je kind beter stimuleren om kleine dingen te doen om de angst te overwinnen. Misschien wil hij of zij bijvoorbeeld niet op schoot, maar wel een handje geven.” Je kind kan zo zelf zijn grenzen verleggen en zijn angst overwinnen.

Veel sinterklaas plezier!