06–21227003 info@jolibebe.nl

 

Op de foto’s zie je:

Joa (4 januari 2022) waarmee ik blokjes stapel (speel), klets en lach (verbind/ hecht) en spelenderwijs zijn lichaam masseer.

Spelen/ verbinden/ masseren

 

Stabiele en veilige relaties tussen kinderen en zorgzame volwassenen zijn van groot belang voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen die zich niet veilig kunnen hechten lopen een groot risico op problemen in het contact met anderen en het begrijpen en grip houden op eigen emoties, gedachten en gedrag. Om tot een veilige gehechtheid te komen zijn spel en speels contact belangrijke middelen. 

Ouders en opvoeders die actief en met plezier investeren in een hechte relatie met hun kind, bouwen aan een waardevol fundament. Als kinderen in hun eerste levensjaren in een liefdevolle, stabiele omgeving opgroeien, wordt een gezonde basis gelegd voor hun verdere leven. Het stimuleert actief de hersenontwikkeling en vergroot zo hun toekomstperspectief. De stevige band met hun opvoeders zorgt voor vertrouwen in zichzelf, anderen en de wereld.

Veiligheid

Gehechtheid is de nabijheid zoeken van een specifieke volwassene met wie een band bestaat die sterk is en een lange tijdsduur heeft. Kinderen kunnen veilig en onveilig gehecht zijn. Kinderen van ouders die gericht zijn op wat hun kind nodig heeft en in staat zijn de signalen van hun kind goed op te vangen, zijn veilig gehecht. Bijvoorbeeld een kind dat valt heeft niet alleen een pleister, maar ook troost nodig van zijn ouder. Een kind weet waar hij aan toe is, weet dat het op hen kan rekenen als er iets gebeurt en als het hulp nodig heeft. Uit onderzoek blijkt dat veilig gehechte kinderen sociaal vaardiger zijn, gemakkelijker contacten maken, meer positieve gevoelens laten zien, minder frustratie en agressie tonen dan onveilig gehechte kinderen. Tenslotte zorgt het ervoor dat kinderen positief over zichzelf denken.

Problematische gehechtheid

Bij het ontbreken van veiligheid kunnen er gehechtheidsproblemen ontstaan. Bij de omschrijving van een problematische gehechtheid wordt de volgende indeling gebruikt.

1. Geen gehechtheidsrelatie
Het kind maakt geen onderscheid tussen volwassenen. Vertoont teruggetrokken gedrag, waarbij het troost zoeken, affectie tonen, vertrouwen op hulp beperkt is.

2. Stoornis van de veilige basis
Het kind heeft een ernstig verstoorde relatie met een speciale verzorger. Het kind gaat niet op onderzoek uit, maar klampt zich vast aan een volwassene.

3. Afgebroken gehechtheidsrelatie
Het kind reageert op het verlies van een gehechtheidspersoon met een verstoorde relatie. Signalen zijn protest, wanhoop en afstandelijkheid. Bijvoorbeeld een kind dat zich niet laat troosten, terwijl de verzorger ziet hoe wanhopig het kind zich voelt.

De gevolgen van problematische gehechtheid voor het kind

Problematische gehechtheid heeft invloed op de hele ontwikkeling en op het hele leven. Neem bijvoorbeeld spel. (Pleeg)ouders vertellen regelmatig dat hun kind niet echt speelt. Het kind ravot buiten, racet op zijn fiets enzovoort, maar er is geen samenspel en geen eigen spel. Een kind speelt pas als het zich veilig voelt en dat ontbreekt bij een kind met problematische gehechtheid. Het mist hierdoor veel in zowel de emotionele ontwikkeling als in de cognitieve ontwikkeling en daarmee ook op het gebied van zelfvertrouwen en denken over zichzelf.

 Massage bij hechten en verbinden

Een massage draagt bij aan het hechten en verbinden tussen verzorger en kind. Tenslotte is aanraking een basisbehoefte net als eten en drinken. Door eerst met het kind te spelen en op een plezierige en positief manier bezig te zijn met elkaar, wordt de wederzijdse betrokkenheid groter. Het vertrouwen groeit (verbinden/ hechten) waarna een kind het vaak toelaat om aangeraakt te worden (masseren). Door deze aanraking komen er stofjes vrij waarbij het kindje meer zelfvertrouwen krijgt, zich gewaardeerd voelt en vrolijker wordt. Wat resulteert in een betere vertrouwensband en een veilige hechting.

 

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Boek dan een Peuter/ kleuter/ kind massage € 40,00 

Www.jolibebe.nl